3 sudu besar tepung gandum
Campuran dengan tepung gandum supaya doh kurang liat semasa memakannya.Jika kurang suka liat boleh tambah tepung gandum dan kurangkan sikit tepung pulut
1 - 2 keping gula melaka
1 cawan kelapa muda parut
sedikit garam
Kisar 4 helai daun pandan bersama 1 1/2 cawan air dan tapis
Isihkan 1 helai untuk dididihkan bersama air. Untuk naikkan bau yang wangi.
Cara membuatnya:
1. Gula Melaka di potong kiub kecil.
2. Kelapa muda parut (ambil putihnya sahaja) di gaul dengan sedikit garam.
3. Masukkan tepung pulut, tepung gandum ke dalam mangkuk.
4. Bancuh dengan air daun pandan sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh digentel dan tidak melekat di tangan
5. Didihkan air bersama sehelai daun pandan yang disimpul di dalam periuk.
6. Ambil doh sebesar ibu jari dan leperkan.Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Gentel bulat dan masukkan ke dalam air mendidih tadi.
7. Doh tadi akan timbul dipermukaan air sekiranya telah masak. Angkat dan toskan terlebih dulu
8. Gaulkan bersama kelapa parut semasa masih panas untuk pastikan kelapa tersebut melekat pada kuih
9. Siap untuk dihidang.
Credit to :
http://fizalgk.blogspot.my/2014/09/kuih-buah-melaka.html
No comments:
Post a Comment