![]() |
Pajeri Terung |
5 ulas bawang kecil -- dikisar kering atau dimayang
2 ulas bawang putih -- dikisar kering atau dimayang
1 inci halia -- dikisar kering atau dimayang
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 senduk rempah dibancuh bersama 1 dan 1/2 cawan air
2 senduk kerisik/1 paket kerisik bancuh bersama rempah
1 paket santan
3 biji terung dipotong dan dihiris-hiris seperti gambar dibawah
garam secukup rasa
gula secukup rasa
![]() |
Bahan untuk tumisan |
![]() |
Terung yang siap dipotong |
![]() |
Tumisan yang telah dimasukkan rempah dan kerisik |
Tumiskan bahan yang dikisar bersama bunga lawang dan kulit kayu manis.
Bila naik bau masukkan rempah dan dan kerisik.
Kacau hingga pecah minyak
Masukkan santan dan tambah air mengikut kesukaan. Jika suka pekat masukkan sedikit air sahaja.
Masukkan garam dan gula.
Bila mendidih masukkan terung dan biarkan hingga terung empuk dan kuah meresap ke dalam terung.
Tutup api dan pajeri terung siap untuk dihidang.
![]() |
Pajeri terung yang ringkas |
No comments:
Post a Comment