Sunday 16 September 2012

Kuih Kole Kacang



Resepi dikongsi daripada Che'Iza - MyResepi.com

Bahan-bahan:
1 cawan santan pekat #
1 cawan gula merah *
2 sudu besar gula pasir *
1 cawan air *
Beberapa helai daun pandan - simpul *
2 cawan santan
1 cawan kacang hijau
secubit garam


Cara-cara:
1.  Masak 1 cawan santan pekat(bertanda #) sehingga menjadi tahi minyak. Apabila siap, ketepikan tahi minyak yang terhasil dan biarkan lebihan minyaknya dalam kuali.
2.   Masak bahan bertanda * sehingga gula larut, sejukkan dan ketepikan dulu.
3.  Masukkan tepung kacang hijau, santan, garam dan air gula merah yang telah disejukkan tadi ke dalam satu bekas, kacau hingga sebati.
4.   Masukkan adunan tadi dalam kuali yang berisi lebihan minyak kelapa tadi. Selalu di kacau agar tak bergentel nanti. Masak hingga pekat, tuang adunan dalam bekas atau loyang.
5.   Bila adunan sejuk bolehlah dipotong, tapi terlebih dulu taburkan dengan tahi minyak.
6.  Saya telah cuba resepi ini semasa bulan ramadhan yang lalu.  Tapi saya tak buat tahi minyak. Walaupun tanpa tahi minyak tapi rasa kuih kole kacang tetap original coz rasanya datang daripada kacang hijau. Disamping itu, kurangkan lemak beb...







Kuih Kole Kacang
Kacau dalam periuk, kacau jangan berhenti hingga pekat.
Kuih Kole Kacang
Dimasukkan ke dalam dulang


Kuih Kole Kacang
Siap di potong

No comments:

Post a Comment