Tuesday 14 January 2014

Kari Daging (Kedah style) : Sedap Dimakan

Bahan-bahan
1.Daging 1 kg dipotong nipis
2.Rempah kari babas 2 bungkus
3.Kerisik 4 sudu besar
4.Bawang merah 5 ulas + 3 ulas bawang putih + 1 inci halia diblender kering atau mayang nipis-nipis
5.Daun kari + 1 kpg kulit kayu manis + bunga lawang sekuntum
6. Santan 300 gram
7.Minyak untuk tumis
8.Garam, gula dan secebis asam keping

Cara memasak

1.Tumiskan bahan yg diblender + bunga lawang+ kulit kayu manis + daun kari
2.Kacau hingga wangi
3.Masukkan rempah kari + kerisik + daging
4.Kacau dan tutup periuk supaya daging cepat empuk
5.Kacau sekali sekala dan tambah air jika rempah kering dan daging belum empuk
6.Bila daging empuk, masukkan santan dan tambah air jika perlu kuah yang cair
7.Kacau dan tunggu hingga didih masukkan kentang
8.Bila kentang hampir empuk masukkan garam sedikit gula serta secebis asam keping
9. Angkat

Misrasa
Kari daging kedah style

kari daging
kari daging siap dihidang

Kari daging
Ubi kentang


No comments:

Post a Comment