1.Daging 1 kg dipotong nipis
2.Rempah kari babas 2 bungkus
3.Kerisik 4 sudu besar
4.Bawang merah 5 ulas + 3 ulas bawang putih + 1 inci halia diblender kering atau mayang nipis-nipis
5.Daun kari + 1 kpg kulit kayu manis + bunga lawang sekuntum
6. Santan 300 gram
7.Minyak untuk tumis
8.Garam, gula dan secebis asam keping
Cara memasak
1.Tumiskan bahan yg diblender + bunga lawang+ kulit kayu manis + daun kari
2.Kacau hingga wangi
3.Masukkan rempah kari + kerisik + daging
4.Kacau dan tutup periuk supaya daging cepat empuk
5.Kacau sekali sekala dan tambah air jika rempah kering dan daging belum empuk
6.Bila daging empuk, masukkan santan dan tambah air jika perlu kuah yang cair
7.Kacau dan tunggu hingga didih masukkan kentang
8.Bila kentang hampir empuk masukkan garam sedikit gula serta secebis asam keping
9. Angkat
Kari daging kedah style |
kari daging siap dihidang |
Ubi kentang |
No comments:
Post a Comment