Saturday 29 December 2012

Resepi Popia Sayur Goreng



Bahan Inti Popia goreng
Bahan-bahan popiah goreng yang siap dihiris

Inti Popia goreng
Bahan popiah goreng sedang goreng
Popia ni juga memang menjadi kegemaran anak-anak dan suami. Leceh juga nak sediakan, terutamanya part nak koyak kulit popia. Tapi aku serahkan tugasan tersebut pada anak aku la. Anak lelaki tau. Tapi telah dilatih untuk melaksanakan tugasan rumah tangga. Semoga menjadi anak dan suami mithali hendaknya. Makan panas-panas dan cicah aje dengan  cili sos yang dituang straight daripada botol. 

Bahan-bahan:

Kulit popia  1 bungkus ~ Keluarkan daripada freezer lebih kurang 1/2 jam sebelum mula kerja
Minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum dibancuh dgn 3 sudu air biasa untuk dibuat gam popia

Bahan untuk inti:

2 cawan taugeh
2 batang carrot  dipotong halus/sagat
2 cawan kobis dihiris kecil
2 cawan ubi sengkuang di potong kecil/sagat
1 labu bawang besar  di tumbuk/blend kasar
3 ulas bawang merah & 2 ulas bawang putih ~ ditumbuk/blend kasar
2 sudu  minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa.

Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan bawang besar yg ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan  carrot dan ubi sengkuang ~ kacau rata.
3. Masukkan kobis ~ Kacau rata.
4. Masukkan taugeh ,  garam dan gula ~ kacau rata
5. Bila sayur telah lembut tutup api dan masukkan ke dalam penapis jarang supaya kuah dan minyak turun ke dalam mangkuk. 
6. Letakkan  inti popia ditepi kulit popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan bancuhan tepung tadi.
7. Gorengkan dalam minyak yg banyak dan sederhana panas.
8. Bila telah kekuningan bolehlah angkat dan toskan minyak
9.Hidangkan panas-panas dan cicah dengan sos cili.



Popia goreng
Popia yang telah siap digoreng


No comments:

Post a Comment