![]() |
Bahan-bahan popiah goreng yang siap dihiris |
![]() |
Bahan popiah goreng sedang goreng |
Popia ni juga memang menjadi kegemaran anak-anak dan suami. Leceh juga nak sediakan, terutamanya part nak koyak kulit popia. Tapi aku serahkan tugasan tersebut pada anak aku la. Anak lelaki tau. Tapi telah dilatih untuk melaksanakan tugasan rumah tangga. Semoga menjadi anak dan suami mithali hendaknya. Makan panas-panas dan cicah aje dengan cili sos yang dituang straight daripada botol.
Bahan-bahan:
Kulit popia 1 bungkus ~ Keluarkan daripada freezer lebih kurang 1/2 jam sebelum mula kerja
Minyak untuk menggoreng
1 sudu besar tepung gandum dibancuh
dgn 3 sudu air biasa untuk dibuat gam popia
Bahan untuk inti:
2 cawan taugeh
2 batang carrot dipotong halus/sagat
2 cawan kobis dihiris kecil
2 cawan ubi sengkuang di potong kecil/sagat
1 labu bawang besar di tumbuk/blend kasar
3 ulas bawang merah & 2 ulas
bawang putih ~ ditumbuk/blend kasar
2 sudu minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan
bawang putih dan bawang besar yg ditumbuk sehingga wangi.
2. Masukkan carrot dan ubi sengkuang ~ kacau rata.
3. Masukkan kobis ~ Kacau rata.
4. Masukkan taugeh , garam dan gula ~ kacau rata
5. Bila sayur telah lembut tutup api
dan masukkan ke dalam penapis jarang supaya kuah dan minyak turun ke dalam mangkuk.
6. Letakkan inti popia ditepi kulit
popia dan gulungkan sehingga hujung dan gamkan hujung dengan bancuhan tepung
tadi.
7. Gorengkan dalam minyak yg banyak
dan sederhana panas.
8. Bila telah kekuningan bolehlah
angkat dan toskan minyak
9.Hidangkan panas-panas dan cicah dengan sos cili.
![]() |
Popia yang telah siap digoreng |
No comments:
Post a Comment