Lapisan
Bawah:
50 gm
santan serbuk + 2 cawan air
1 sudu
teh garam, masukkan ke dalam santan
500 gm
beras pulut
Lapisan
atas:
2 helai
daun pandan diblender dengan 1/3 cawan air dan ditapis
1/2
sudu teh garam
3 biji
telur
100 gm
santan serbuk + 2 1/2 cawan air
1 cawan
tepung gandum
3 sudu
besar tepung jagung
1 cawan
gula
Cara membuatnya:
1.Panaskan periuk pengukus
2.Basuh beras pulut dan masukkan dalam loyang dan pastikan kuantiti beras dalam loyang tu separuh sahaja. Sebab bila nak masukkan kepala nanti tak muat pulak.
3.Masukkan santan, garam dan kacau supaya serata garam.
4.Kukuskan bahan tadi dan pastikan wap tak keluar ya.
5.Bila pulut dah masak, keluarkan daripada pengukus.
6. Balut senduk dengan plastik jernih supaya tidak melekat semasa nak mampatkan pulut.
7.Tekan pulut hingga mampat.
8.Masukkan semua bahan untuk lapisan atas dan blender(supaya tidak berketul)
9.Masukkan loyang yang berisi pulut ke dalam pengukus dan tuangkan lapisan atas yang siap diblender
10.Kukus hingga masak. Cara nak tau dah masak ke belum sila cucuk dengan hujung garfu, kalau tidak melekat maknanya dah masak la tu. Boleh angkat dan sejukkan. Oh ya, kukus dalam masa 15 minit dan buka untuk semak, sambil-sambil tu lap ya tudung periuk pengukus supaya wap tak jatuh ke atas lapisan atas tadi. Continue kukus lagi 10 minit. Check la dulu masak ke belum. Tapi kalau api besar rasanya dalam 25 minit dah masak.
Cara-cara yang dinyatakan disini saya belajar daripada Kak F semasa duduk di UK dulu. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment