2. 1 labu bawang besar
di cincang
3. 1 inci halia
dihiris halus
4. 2 batang serai
dihiris nipis-nipis
5. 5 biji cili api
di hiris nipis-nipis
6. 5 ulas bawang
putih dicincang
7. 7 biji limau
kasturi @ 4 biji limau nipis
8. Garam secukupnya
Bahan hiasan
1. 1 tangkai
kecil daun bawang di hiris
2. 1 biji tomato
dipotong bulat
3. Daun salad
Cara-cara memasak:
1. Lumurkan ikan
dengan garam dan letak di atas pinggan yang bujur
2. Lumurkan
bahan-bahan yang dihiris dan dicincang tadi; bawang besar, bawang putih,
halia
, serai dan cili api ke seluruh ikan
3. Perah limau
nipis/kasturi dan ratakan ke seluruh ikan
4. Sediakan periuk
kukus berisi air mendidih untuk mengukus.
5. Lapikkan periuk
pengukus dengan pinggan pengukus . Ini bagi mengelakkan air kukus
ikan terjatuh
ke dalam air pengukus
6. Letakkan ikan yang
siap di gaul dengan bahan-bahan tadi ke dalam bekas pengukus.
7. Tutupkan periuk
kukus dengan penutup. Stim selama 15 hingga 20 minit.
8. Setelah masak,
angkat segera ikan daripada periuk kukus. Hidangkan dalam pinggan
bujur. Tuangkan juga kuah yang terhasil daripada kukusan tadi ke pinggan,
9. Untuk memastikan
ikan benar-benar masak, cucuk ikan dengan garfu, Jika bewarna
putih dan tidak
liat, maka ikan telah masak dengan baik.
10. Jangan dibiar di dalam periuk kukus kerana ini akan menyebabkan ikan terlebih masak dan isi ikan menjadi liat dan kering.
11. Taburkan bahan-bahan hiasan untuk lebih menarik.
12. Siap untuk dimakan seisi keluarga
3. Daun salad
1. Lumurkan ikan
dengan garam dan letak di atas pinggan yang bujur
2. Lumurkan
bahan-bahan yang dihiris dan dicincang tadi; bawang besar, bawang putih,
halia
, serai dan cili api ke seluruh ikan
3. Perah limau
nipis/kasturi dan ratakan ke seluruh ikan
4. Sediakan periuk
kukus berisi air mendidih untuk mengukus.
5. Lapikkan periuk
pengukus dengan pinggan pengukus . Ini bagi mengelakkan air kukus
ikan terjatuh
ke dalam air pengukus
6. Letakkan ikan yang
siap di gaul dengan bahan-bahan tadi ke dalam bekas pengukus.
7. Tutupkan periuk
kukus dengan penutup. Stim selama 15 hingga 20 minit.
8. Setelah masak,
angkat segera ikan daripada periuk kukus. Hidangkan dalam pinggan
bujur. Tuangkan juga kuah yang terhasil daripada kukusan tadi ke pinggan,
9. Untuk memastikan
ikan benar-benar masak, cucuk ikan dengan garfu, Jika bewarna
putih dan tidak
liat, maka ikan telah masak dengan baik.
10. Jangan dibiar di dalam periuk kukus kerana ini akan menyebabkan ikan terlebih masak dan isi ikan menjadi liat dan kering.
11. Taburkan bahan-bahan hiasan untuk lebih menarik.
12. Siap untuk dimakan seisi keluarga
No comments:
Post a Comment